Graszoden leggen

Stap 1: Een goed begin is het halve gazon
Voor het spitten de grond bemesten met siertuincompost of bemeste tuinaarde. Tijdens het spitten alle ongerechtigheden als stenen en wortelonkruid verwijderen.Een eventueel bestaand gazon twee spaden diep onderwerken of afplaggen en afvoeren.
 
Stap 2: De grond gereed maken
De grond waarop u graszoden gaat leggen moet vlak zijn. Bovendien moet de ondergrond na het spitten weer in een vaste toestand zijn. Alle oneffenheden met b.v. de hark of een plank gelijk maken. De grond voetje naast voetje aantrappen. Doet u dit niet dan zakt de grond bij regenval in, wat later een onregelmatig gazon zou geven.Egaliseer de grond ongeveer 2-3 centimeter onder de bestrating. Nu het bovenste laagje los en fijn harken. Werken in natte grond (plasvorming) is schadelijk. Wacht dus tot de grond droog is.
STAP 3: Grond vraagt bemesting om groeikracht te kunnen geven
Is de grond vlak dan strooit u 50 liter compost per 25 vierkante meter uit. Deze meststof bevat alle voedingsstoffen welke voor een goede en gezonde start noodzakelijk zijn.Werkt u op heel zure grond (denk aan bosgrond), dan zal een kalkbemesting noodzakelijk zijn. Deze kalkbemesting kunt u tijdens het spitten door de grond werken.
 
STAP 4: Nu de grasmat leggen
Zorg dat de grond voldoende vochtig is, bij droog weer in ieder geval de ondergrond een dag van te voren licht besproeien. Zorg ervoor dat de grasmatten niet uitdrogen. Maak ze eventueel vochtig en bescherm ze tegen de zon. Rol de grasmat na ontvangst zo snel mogelijk uit, zodanig, dat ze strak tegen elkaar aan komen te liggen. Geef nu als het zonnig weer is reeds wat water. Strooi tussen de kieren die nog zichtbaar zijn wat potgrond of bladaarde. Ook de zijkant aanvullen met grond, zodat deze niet kunnen uitdrogen.Na het leggen van de zoden moeten ze stevig worden aangerold of aangeklopt. Geef nu in elk geval voldoende water. Geeft vervolgens de eerste paar weken voldoende water. Bij drogend weer zelfs 2 of 3 maal per dag.

 

 


 


Related Images: