Vleesetende planten, Woonplanten van de maand september 2015

Vleesetende planten, of Vleeseters, ze bestaan echt. Met hun kleurrijke, grillige uiterlijk vangen ze insecten en spinnetjes, om die vervolgens te verteren. Niet bepaald alledaags, daarom zijn Vleesetende planten de Woonplanten van de maand september.

vleesetende_plant_september_1

Carnivoren op je vensterbank

De bekendste Vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Exotische namen voor grillige planten die insecten lokken met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. Bij de Drosera blijft de prooi kleven aan de bladeren met tentakels. Ook ingenieus: de bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt ook bekers, die hangen aan de bladuiteinden.

vleesetende_plant_september_3

Geworteld in het moeras

In het wild leven Vleesetende planten in gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. De planten komen overal ter wereld voor, maar je loopt ze niet zo snel meer tegen het lijf: Vleesetende planten zijn inmiddels nogal zeldzaam.

calluna_tuinplant_vd_maand_4

Verzorging van Vleesetende planten

De meeste Vleesetende planten houden van volle zon en natte voeten. Zet ze tijdens de groei dus gerust in een grote schaal in zure potgrond in een paar centimeter water. Regenwater is favoriet, maar gedestilleerd water of zacht kraanwater lusten ze ook. Liever geen hard water, want door ophoping van zouten in de grond gaan de wortels rotten. Plantenvoeding hebben ze niet nodig, ze vangen ten slotte hun eigen eten. Wel handig: haal dode bruine blaadjes en kelken weg, deze zijn namelijk favoriet bij schimmels.

calluna_tuinplant_vd_maand_5

Leuk om te weten:

  • Vleesetende planten bijten niet.
  • Verpot Vleesetende planten elke een of twee jaar in grove turf, het liefste in het voorjaar.
  • Leuk maar niet slim: de val van Vleesetende planten met je vinger dicht laten slaan. Dit kost de plant veel energie en hij krijgt er geen maaltijd voor terug. Een val kan ongeveer zes keer dicht en weer open gaan voordat hij afsterft.
  • In The Little Shop of Horrors, een film uit 1960 met Jack Nicholson in zijn eerste filmrol, creëert een bloemist een nieuwe bloem die kan praten. Een nadeel: de bloem lust alleen mensenvlees…
  • Geef Vleesetende planten geen stukjes vlees, want hier gaan de vallen van rotten. Je kunt de plant wel voeren met levende insecten.
  • Slaan de vangbladeren van de Dionaea of de Venusvliegenvanger maar langzaam dicht? Zorg dan dat de plant meer zonlicht krijgt.
  • In de winter zijn er minder insecten in huis, je zult zien dat de vallen van Vleesetende planten dan verdorren en in de lente weer verschijnen, klaar voor actie.
  • Charles Darwin schreef in 1875 Insectivorous Plants, de eerste bekende beschouwing over Vleesetende planten.

vleesetende_plant_september_2

Met hun wonderlijke vormen en fascinerende prints zijn vleesetende planten een bron van inspiratie. Kijk wat er gebeurt als je een glaskunstenaar uitnodigt op de kwekerij!

Related Images:

Sorry, the comment form is closed at this time.